2018.09.30. Vég(r)e

Holnap október. Mily csodás, hogy az idő nem csap be bennünket. Ha akarjuk ha nem, mindig lehet rá számítani. Ő úgy telik, ahogy hozzá illik. Nem vár senkire és betartja a tempót, így eljött ez a nap is.

Holnaptól például már nem használhatom egy év után a Start klub kártyám.

Ma a munkahelyen, másfél év után, először találkoztam egy újabb motiváló kihívással. Fel lettem rakva egy francia vonalra, és hivatalosan is megvolt életem első francia munkabeszélgetése. Egy hete újra elkezdtem nézni az ‘Au service de la France’ című sorozatot. Francia önirónia, rövid értelmiségi gyöngyszemek. Cyrano-féle szemlélet :

Magamat gúnyolom ha kell, de hogy más tegye meg, azt nem tűröm el!

Ma megnéztem egy amerikai filmet német felirattal, és gond nélkül olvastam a szöveget a második – harmadik idegen nyelvemen. Valamiféle büszkeséggel tölt el, hogy értem ezeket a szerkezeteket, mégis egyszerűen azt érezteti a multinacionális cég (vagy a teljes világ berendezkedése), nemcsak velem, szinte mindenkivel, hogy semmit nem ér a személyiségünk. Szép disztópia, mondhatom. Kicsit olyan, mint a Falanszter.

Közben ma olvastam egy cikket a 168 óra oldalán – holnaptól tilos lesz már KETTŐ!! embernek is (hiszen ez már tömeg) bejelentés nélkül gyülekezve politikáról beszélgetni az utcán. A törvénymódosítási javaslatot szó szerint nem olvastam. Csak remélni tudom, hogy ez túlzás, de a mai hétköznapokban Magyarországon el tudom képzelni, hogy A mások élete (Das Leben der Anderen) legyen a demokrácia mércéje.

Szomorú.

Közben pár kollégámmal egy belga humorista tévéműsor válogatását is néztük. Értelmiségi viccek és jóízű önkritikája a társadalomnak elég szórakoztató a hétköznapi emberek számára. Kíváncsi lennék, hogy a magyar média válságával egyidőben, milyen kritikát tudna a mi társadalmunk feldolgozni?

Egyáltalán lehet-e értelmiségi köznevelést bevezetni a folyamatosan butított tömegek életébe a médián keresztül?

Régen, sokan mesélték, csak egy rádió volt, vagy egy csatorna – a magyar 1, vagy Duna TV. Azon viszont a nemzeti értékek valamint a dolgos emberek számára is érthető tanító jellegű műsorok voltak láthatóak. Még egy kulturális különbség amely jelzi, hogy a nemzetközi helyzet valóban egyre fokozódik.

Berend Iván szerepében érezheti magát a teljes értelmiségi magyar szűk osztály. Körülötte mindenki biztosan állítja, hogy a kétszer kettő az öt, pedig amióta világ a világ, és amíg van Isten, ez a művelet mindig négyet fog eredményezni.

Kérdés, hogy ha ilyen hangosan ordítva tolják plakátokkal az emberek arcába, hogy ez az eredmény mégiscsak ÖT, akkor mikorra érünk el egy olyan krízishelyzethez, ahonnan el lehet kezdeni, újabb száz év lemaradással, építkezni?

Lesz – e érdemi változás a tanárok helyzetében? Akarunk – e egy gondolkodó, és érző jövőt építeni az utókor számára?

Megkérdem, száz év múlva. Ki tud majd itt magyarul?

Kicsit mintha a Fahrenheit 451 című filmben lennénk.

Meddig lehet égetni a könyveket? Meddig lehet állítani, hogy 2X2=5? Meddig lehet várni, és depresszióba dönteni még több embert?

Ma olvastam egy másik cikket is :

https://wmn.hu/wmn-life/49487-kapaszkodokat-gyartunk-s-mire-eszmelunk-kesz-is-a-ketrec—a-lelki-betegsegeket-meg-mindig-a-szegyen-ovezi

Nekem is olyan kapaszkodóim vannak, amelyek bekorlátoznak. Mentálisan érzem, hogy instabil vagyok. Vagy már ez az alapállapot? Mit lehet mondani erre?

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/mit-mondott-pilinszky-poppernek-az-elet-dolgairol/

Irgalomra van szükség.

Még csak szeptember vége van, de már érzem a hideg téli szelet. Mintha csak az Előszó című írást pedzegetném ezekkel a nem összefüggő segélykiáltó sorokkal.

Most tél van, és csend, és hó és halál.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s