2018.06.29. Megtalálni egy utat / Finding a way

Alapvetően egy lerágott csont minden egyes olyan kép amelyet sűrűn, sokan teszünk ki az ablakba.
Már sok évvel ezelőtt megénekelte Ákos is, igazi magyar mentalitással, ahogy sokan mások, úgy ő is keresi az utat.

Mi magyarok sokat keresünk, de hajlamosak vagyunk nem találni semmit és ezen megakadni. Egyszer talán a HVG-ben olvastam egy érdekes idézetet Jókai Mór: Fekete gyémántok című regényéből:

A magyar pénzt “keres”, a német pénzt “érdemel” (Geld verdienen), a francia pénzt “nyer” (gagner d`argent), az amerikai pénzt “csinál” (to make money). Tökéletesen jellemző kifejezések. A szegény magyart mintha látná az ember, hogyan keresi a pénzt, melyik bokorban találhatná meg; a jámbor németet, ahogy izzad, dolgozik kézzel-lábbal, míg megérdemli azt a pénzdarabot; a könnyűvérű franciát, ahogy kockáztat és nyer, ha akad egy másikra, aki veszít; míg a nehézvérű jenki ül egyhelyben, s a körmét faragva csinálja a pénzt.

Ugyanezt a gondolatot megfordítva úgy érzem, a valóban nagy fontosságot élvező cél nem más, mint megtalálni az utat, és nem csak keresni azt. Bár már maga a keresés is elismerésre méltó.
Megtalálni a szépséget minden egyes napban, és azt mondani: Ma is megérte felkelni. Ma is történt valami, ami által a világ egy jobb hely lett, ami által nyugalomra sikerült találni.

Ez történik nap, mint nap. Néha szürkébben telnek ezek a nagyítóval töltött percek, néha pedig, mint egy hullám sodródik felénk a felismerés, és nincs más teendőnk, mint kitárt karokkal várni.

 


 

Basically it is already a picture which is used among all of us. The video, is a song of a Hungarian singer who is an icon for the end of 80s and 90s in Hungary. In this song he sings about looking for the way, just like many of us every day.

Hungarian people tend to be looking for something but then not finding anything and be desperate about that. I may have read a quote from the novel ‘Black diamonds of Jókai Mór’ in HVG once which said:

The Hungarian is looking for the money, (pénzt keresni), the German deserves it (Geld verdienen), the French wins money (gagner d’argent), and the American makes money. Perfectly describing expressions. It is so true, as if we could see the poor Hungarians, how they are looking for the money behind every bush; the calm German, how he sweats and makes every effort needed to deserve that money; the bohemian French who risks and wins if he finds an other that looses; while the serious yanke is sitting in a place and with his two hands makes the money.

Simply changing this idea the main goal cannot be anything else then finding and going on the way not just the process of looking for it. Though it is remarkable if someone is looking for it.
Finding beauty in every day and saying: It was worth to wake up today, because something has been done that made this world a better place, that helped to seek peace.

This is what happens every day. Sometimes these minutes are passing with a magnifying glass on a blurry gray weekday, but sometimes it comes in a form of a huge wave and the only thing we have to do is to enjoy it open arms.

img_20180615_163259

 

This is how beautiful it is. Ilyen gyönyörű tud lenni az élet.

Ezt a videót csak erős idegzetűeknek ajánlom. Durva és szép.
This video is only recommended for the ones with calm minds. Harsh but nice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s