2018.06.12-14. Róma

Az élmények özönvízként árasztanak el, és fürdetnek meg az élet örömeinek áradatában.

Rómában vagyunk M. barátommal. Nem is akárhol, egy egyszerű szállón, hanem a Pápai Magyar Intézet épületében kaptunk a rektor vendégszobájában helyet. Ezek címek, amelyek szépek, címek amelyeket időbe telik megérdemelni.

Az olasz nyelv szépsége, a testbeszéd szabadsága inspirálóan hat az egyszerű bezárt magyar lélekre.

Tegnap elsétáltunk a Nem Katolikus Római Temetőbe, ahol megtaláltuk Keats és Shelley sírját is. Nyugalom áradt a kertből.

Délután bejártuk a híresebb turista látványosságokat, mégis a legmegnyugtatóbb és idillel átszőtt hangulata egy külvárosi térnek volt, ahol római gyerekek, igazi olaszok élték a hétköznapjaikat.

A harmadik napon már mi is kezdjük átvenni a város ritmusát. Tudniillik itt az ember bárhogyan tesz bármit, nem követ el nagy hibát, amíg ritmusban marad. Van egyfajta egyensúly az emberekben. A közlekedésben lévő járművek betartják a KRESZ – t de mégis másként vezetnek. Egyfajta kölcsönös bizalom, amellyel segítik egymás életét az emberek. Persze ha valaki többet vesz, mint amennyit ad, tehát megsérti ezt a nemes társadalmi normát, azt Isten segítse meg a rárótt bírság elviselésében.

Este elmentünk egy étterembe T. Atyával, M-al és S-el. Előbbi és utóbbi személy folyékonyan, szépen beszélik a helyi nyelvet. Ahogyan magyarról olaszra váltottak, úgy vetkőzték le egyszerű magyar gesztusaikat is. A pincérek csodás munkát végeztek. Amint beértünk nagy lelkesedéssel fogadtak bennünket, a lefoglalt asztal készen várt minket. Kétféle fehér bort izleltünk meg, a finom halvacsora mellé. Kifogástalan volt, úgy ahogy a tiramisu is, és megbabonázó volt látni, ahogy a főpincér minden nőt arconcsókol, minden férfival melegen kezet ráz, sőt az igazán közeli barátokat meg is öleli, csókolja.

Szökőkutak, források és nyugodt élet mindenhol.

Látni Rómát és meghalni.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s