2018.05.04. Scientia Potentia Est

Hajnal van. A percek csendesek, ami hangosan kiáltja tele a jelen korunk zajos világát. Sokan nem vagyunk hozzászokva a csendhez, pedig mennyire szép is.

Másrészről pedig: mit is tudnánk mondani, ami még nem hangzott el?
Mit is tudnánk mondani, ami meglepetés volna bárki számára?

Szerintem nem sokat, minek okán nem meglepő, hogy néha nem tudok megszólalni. Kedd óta, ha jövök Pestre, akkor délután vagy estefelé jövök, így más emberekkel találkozom.

Az elmúlt két alkalommal két nő volt a társaságom, akiket az elmúlt 1-2 évben nem láttam. Őszinte tükör egy régi ismerős arca, ahogy az ő néhány elszólásuk is:
‘Tudod, jól áll neked ez a pár kiló!’
‘Mások, ha találkozunk, csak végig fecsegik az utat arról, hogy hol is járnak, mit dolgoznak…te pedig csak csendesen mosolyogsz. Ez, más.’

Látok lebegni egy célt a szemeim előtt. Ez egy fontos és segítő erő, hiszen így nem akadok fent a hétköznapok apróságain.
Írtam már, és még mindig állítom, hogy nem értem az embereket. Ezzel talán nem vagyok egyedül. Fakad ez minden bizonnyal abból, hogy nem értem magam, ahogy nem értem, miért nehéz kifejezni, ha nézeteltérésünk akad valakivel.

Főképpen ha az a a valaki én vagyok.

A tudás valóban hatalom. Ezt hivatott jelölni a cím. Még mindig a The Crown-t nézem éppen. Újra kezdem felfedezni a filmek mondanivalóját és érzésvilágát, amely sokban segít a megértésben.

Az emberek általában nem akarnak megérteni. Az emberek azért nem akarnak megérteni, mert nincsenek megtanítva érteni és gondolkozni.

Mindig mondom a húgomnak is félviccesen:
“De hát, kedves K.! Gondolkodó embernek lenni nehéz vállalkozás. Nem igazán szeretik sok gelyen ezt a fajtáját virágzó társadalmunknak.”

Mégis, egy csendes mosoly és egy szolid kézszorítás. Az erős dominanciát kifejezni akaró görcsös fogást sem értem soha.

Persze, valahogyan kell kompenzálni.

Scientia Potentia Est.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s