2018.02.28. Ajándék

Tegnap este nem mentem el barantázni. Több kérdés volt amik előnyt élveztek ezzel szemben. Nem akartam, hogy beleférjen az időmbe, pedig kell a mozgás.

Érdekesség, hogy hetek óta izgat annak a lehetősége, hogy magyar nyelvet taníthassak, és ahogy Petőfi is megírta már:

“Lám, csak jó az isten, jót ád,
Hogy fölvitte a kend dolgát!”

Pár napja volt szerencsém találkozni a vonaton egy nagyon tiszteletre méltó, számomra kedves személlyel I-nal. Ő maga keveset, de annál velősebben, méltósággal és nyugalommal beszél. Ha kicsit sudárabb, talán magasabb lenne, merném Deák Ferenchez hasonlítani, mivelhogy utóbbi személyről is hasonlókat lehet olvasni Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona naplójában. Lehetne sokat beszélni arról, hogy miért szép a mi találkozásunk, két őszinte lélek találkozása, de ez talán nem volna érdekes másoknak. Annyi elég, hogy a szemében égő tűz, mint egy gleccser mögött élő mozgás nem látszik lankadni hosszú évek után sem. Emlékeztet Antonióra, bár nekik fogalmuk sincs erről.

A téma pedig, amiről órákat tudtunk eddig minden reggel társalogni a magyar és minden más idegen nyelv volt. Szinte igazolás és ajándék minden perc amit beszélgetéssel töltöttünk, mert ezek mind motiválnak arra, hogy igenis tanulni, és igenis folytatni kell ezt a rögös úton való túrát. Pontosan, hogyan fogalmaznám meg, mire is gondolok? Kosztolányi írta:

Nincs nála nagyobb jó,
mert ez a kincs.
Úgy hívják: élet.
Értelme nincs.

Rengeteg tapasztalatot osztott meg egyes szavaival, hiszen ő diplomatákat tanít magyar nyelvre. Be kell vallani sokat segített abban, hogy megértsem magam is. Bár ebben valójában nekem van sok tennivalóm.

Tél van, hószakadás.
Belül tenni akarás,
és tavasz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s